Podłoga w kuchni

Tak na dobrą sprawę jeśli chodzi o podłogi w domu i materiały jakie możemy użyć do ich wykończenia to wybór mamy bardzo duży. Niemniej jednak w pewnym sensie przywykliśmy do tego, że obowiązują pewne logiczne zasady, którymi należy kierować się podczas wyboru materiałów na podłogę w danym pomieszczeniu. Jak zatem wygląda to w odniesieniu do pomieszczenia jakim jest kuchnia?
W zdecydowanie największej liczbie przypadków podłoga w kuchni stworzona jest z podłogowych płytek ceramicznych czyli z kafelek. I oczywiście bez dwóch zdań jest to świetny wybór. Faktem jest, że i płytki możemy zniszczyć, jeśli przykładowo coś ciężkiego nam na nie upadnie, ale na pewno są one o wiele lepszym rozwiązaniem niż dywan czy wykładzina. Płytki są bardzo łatwe w utrzymaniu czystości, nie zaplamimy ich niczym na stałe. W przypadku chociażby wspomnianego dywanu sprawa wygląda inaczej.

Kuchnia jest miejscem, w którym powinien panować porządek, na podłodze zaś powinno być czysto. Dywan czy wykładzina dywanowa są takimi materiałami, których czystość ciężko jest zachować – zwłaszcza w kuchni. Poza tym jako że w kuchni smażymy, pieczemy, gotujemy wszelkie zapachy wsiąkają w materiał. Na pewno wiemy to po własnych ubraniach, które przesiąknięte są zapachem oleju i tym podobnych. O ile w danym momencie smażone czy gotowane potrawy mogą pięknie pachnieć, o tyle zapach który „wchodzi” we wszelkie materiały nie jest już przyjemny. Ciężko zaś jest uwierzyć w to, że tylko po to, by się uprzeć i mieć jednak dywan w kuchni pralibyśmy go co kilka dni, czy przynajmniej wynosilibyśmy go do wytrzepania i wywietrzenia, w celu zachowania jego czystości i świeżości. Oczywiście to, jaką podłogę położymy w kuchni jest już naszą sprawą, ale warto się nad tym dobrze zastanowić, abyśmy nie musieli później niczego żałować.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *